Valinor – Svetski dan obolelih od celijakije

Povodom svetskog dana celijakije, koji se širom sveta obeležava 16.maja, Udruženje Srbije i firma “Santamed” organizovali su druženje za najmlađe sa članovima udruženja “Valinor” na Zemunskom keju.

Naši istaknuti kosplejeri proveli su nedeljno popodne u druženju sa decom, maskirani u Dizni princeze, pirate i vitezove. Mališani su mogli da se fotografišu sa svojim omiljenim likovima, ali i da dobiju posebno modelirane balone prema njihovim željama, ili da se oslikavanjem lica pretvore u nekog od svojih omiljenih junaka.

Pretpostavlja se da u našoj zemlji ima između 35.000 i 70.000 obolelih od celijakije.

Celijačna bolest (celijakija) je hronična autoimuna bolest koju karakteriše nepodnošljivost organizma na gluten – belančevinu pšenice, ječma, raži i zobi. Procene su da više od milion Evropljana boluje od ove bolesti, za koju je jedina terapija striktna i doživotna dijeta bez glutena. Ukoliko se ona ne poštuje dolazi do oštećenja sluznice tankog creva, kao i do brojnih poremećaja koji proizilaze iz poremećaja varenja hrane.

Udruženje “Valinor” je počastvovano učešćem u ovom dešavanju jer su ovakve akcije dobar povod da više ljudi sazna o specifičnostima i terapiji ove autoimune bolesti, da se informiše o bezbednim namirnicama koje mogu konzumirati i na koji način da se zaštite od nenamernog unošenja glutena.