Festival Tolkinove fantastike 2012

Ove godine imali smo ambiciozan plan da „Veče Tolkinove fantazije“ proširimo na mnogo veći događaj, što nam se i ostvarilo maja 2012. kada smo (malo ranije) proslavili Bilbov 111. rođendan.

Nadomak jedne od najprometnijih ulica Beograda, u zidinama starog Kapetan Mišinog zdanja, posetioci su mogli da osete atmosferu jedne drugačije zemlje i nekog davno prošlog vremena.

Uoči „Noći muzeja“, svi oni koji vole Tolkina mogli su da dođu i pogledaju šta su to putnici iz svih delova Srednje zemlje doneli na Hobitsku pijacu. Bilo je tu zlata i srebra iz rudnika Morije, i finog filigranskog nakita izradjenog od strane severnih vilenjaka, ili pak simpatičnih glinenih predmeta vajanih malenim hobitskim prstima. Posetioci su mogli i da popiju koje piće u krčmi „Prancing pony“ ili zaplešu uz ritam srednjevekovne muzike zajedno sa posetiocima iz Srednje zemlje.

522694_228912057255103_82784382_n

Drugo veče Festivala je bilo programsko veče i brojni posetioci su još jednom mogli da se prošetaju Hobitskom pijacom, ali i da uživaju u svemu onome što smo godinu dana pripremali za njih.

Pred publiku je prvi izašao ni manje ni više nego Bilbo Baggins, zajedno sa Frodom Bagginsom, u nameri da se zahvali publici što su svojim prisustvom uveličali proslavu njegovog rođendana.

Potom je Gandalf zauzeo mesto pred mikrofonom, i oslanjajući se na svoj štap, a i na čarobnjačku memoriju, odrecitovao je pesmu o Galadrijeli, koja je njegovo recitovanje ispratila plesnim performansom sa Celebornom. Nastavio je sa istim žarom da recituje pesmu o poslednjem uzvišenom kralju Noldora u Srednjoj zemlji, Gil-galadu, koji je demonstrirao svoje umeće sa mačem i kopljem.

Arwen je posvetila svoju recitaciju Aragornu, kao budućem kralju, a jezivi Uruk hai je moćnim orkovskim glasom privukao pažnju svih prisutnih i uz gromki aplauz završio recitovanje pesme o Prstenu.

Družina „Beli orlovi“ su imali prezentaciju dvoručnog mačevanja, a škola mačevanja „Sveti Đorđe”, je prezentovala tehniku renesansnog mačevanja na opšte oduševljenje svih posetilaca.

Kako je vreme odmicalo, hobitice i elfice su nas zavodile svojim simpatičnim plesnim performansima, Elrond je uspešno održao svoj Savet, nosilac prstena je izabran, a povremeno su Nazguli išli u pohod na hobite, sve dok im Arwena i Aragorn nisu pritekli u pomoć. Do dugo u noć se igrao šah sa Witchkingom, ili Semom Gemdžijem. I Legolas i Gimli su se ponovo sreli da bi izmerili snage i popili koje pivo više u tradicionalnom takmičenju u ispijanju piva, kada su posetioci mogli da osvoje neku od vrednih nagrada. A nisu samo oni bili jedini koji su merili svoje snage. Na bojnom polju su se našli i Bilbo i Golum koji su se do kasnih sati prisećali zagonetki s’namerom da nasamare jedan drugog. A ko je takođe želeo da mozga i rešava zagonetke u cilju dobijanja nagrade, mogao je da ode do nekog od obližnjih stubova gde su se nalazili skrolovi sa zagonetkama za posetioce. Kralj Theoden se vratio svom narodu i poveo ih u boj protiv mračnih sila, a Legolas, Gimli, i Aragorn su jurili za mališanima dok Rohanski prijatelji nisu stali na put jezivim Orcima.

Svojim glasovnim i muzičkim umećem zabavljao nas je bend „Witchking i družina“ koji je, osim muzičkog, imao i glumačko – plesni performans, a veče su apsolutno ulepšali i članovi trupe „Infinity Quintet“, kao i renesansni ansambl „Flauto Dolce“.
883439_223662167780092_251715745_o
U kasnim večernjim časovima, u Dvorištu Kapetan Mišinog zdanja, krunisan je novi kralj Srednje zemlje…