O nama

Udruženje “ Valinor “poslednjih sedam godina bavi se organizovanjem različitih tematskih kulturno-umetničkih dešavanja, festivala, kreativnih radionica, likovnih/literarnih konkursa, kao i animacijom dece, humanitarnim radom, promocijom knjiga i filmova u saradnji sa izdavačkim i distributerskim kućama. Ostvarena je saradnja sa sličnim udruženjima u zemlji i inostranstvu tako da su članovi udruženja ” Valinor” česti gosti i učesnici u programu, a neretko i organizatori nekog dela programa na konvencijama sličnih udruženja.
Misija udruženja ” Valinor” je popularizacija kvalitetnih književnih dela i širenje baze ljubitelja pisane reči kroz različite vidove umetnosti, kroz koje ćemo provlačiti kvalitetne sadržaje iz polja književnosti, i raditi na približavanju tih segmenata široj populaciji, a posebno omladini sa ciljem da kod njih razvijemo želju za čitanjem i pospešimo čitateljske sposobnosti, a samim tim, kroz par godina, stvoriti omladinu koja gaji ljubav prema kvalitetnom književnom sadržaju.

Uspešno smo sarađivali sa Univerzitetom u Beogradu i Kapetan Mišinim Zdanjem, Studentskim kulturnim centrom, Kulturnim centrom “Reks”, Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje, Festivalom srpskog filma fantastike, Festivalom “Nastavimo tradiciju”, konvencijom “Gejms.kon”, manifestacijom “Vitezfest”, izdavačkim kućama “Čarobna knjiga”,”Laguna”, “Pčelica”, “Portalibris”, “Darkvud”, “Književna omladina Srbije”, distributerskim kućama “Blitz film” i “Taramount film”, udruženjima “Sakurabana” , “Beli orlovi”, “Plameni vitezovi”, školom veštine evropskog mačevanja “Terca”, kompanijom “Telenor” i “Nordeus”, književnim klubom Filološkog fakulteta “Klub128”, bili smo gosti na “Balkan Tube fest”-u , “NAXI plaži”, kao i na festivalima u Hrvatskoj poput “SFeraKon”-a, “Zagreb fantazy Con“-a,”Istrakon”-a, “FantaSTikon”-a, festivalima u Budimpešti poput “MondoKon“-a i “Plej.IT“-a, ali smo uspešno sarađivali i sa udruženjem “Nakama” iz Sofije i njihovim različitim aktivnostima.
Udruženje je pod novim imenom osnovano 19.aprila 2015., ali se popularizovanjem starih zanata, umetnosti i kulture kroz okupljanja, javnih prezentacija i performansa, kao i povezivanjem i saradnjom sa srodnim organizacijama i sličnim udruženjima bavi još od 2010. godine.

Glavni projekat našeg udruženja je manifestacija pod nazivom “Festival Tolkinove Fantastike” koji uspešno okuplja brojne fanove književnog rada J.R.R. Tolkina, kao i filmova P.Džeksona „Gospodar prstenova“ i „Hobit“, kao i ljubitelje fantastike, srednjeg veka, mačevalačkih, plesnih i muzičkih performansa. Na festivalu smo ugostili ljude poput T.Dž. Bajforda, Nenada Gajića – autora „Slovenske mitologije“, Boba Živkovića, Branislava Cimešu, Katarinu Gaj, Stevana Aleksića, Miroslava Lakobriju, ansamble „Renesansa“, „Flauto Dolce“,“Infinity Quintet“,“Muzičko opersko teatarska organizaciju MOTO” viteška udruženja „Beli orlovi“ i „Sv.Đorđe“, plesne trupe „Celtic Rhythm“, „Moonshadow Dance“, “Valinor dance”, “Nektan Art”, Plesni klub “Ritmo latino”, “Belgrade Academy of Irish Dance”, “The Color of dance”, Klub C22, Klub “Crni zmaj”, Klub ljubitelja LEGO kocki “Legija” , školu slikanja “Od crtice do portreta”, itd.
Od 2016. godine udruženje “Valinor” uvodi jednodnevni događaj koji će se održavati na godišnjem nivou pod nazivom “Tolkindan”. Ovaj događaj će biti posvećen ekranizaciji nekog filma iz domena fantastike, ali sa posebnim osvrtom na Tolkinova dela.