Festival Tolkinove fantastike 2011

Po prvi put sa oživljavanjem Srednje zemlje u Srbiji, ljubitelji Tolkinovog rada su mogli da se susretnu jedne majske večeri 2011. godine, u skrivenom dvorištu na Zelenom vencu, u ozeleneloj bašti Bridge pub-a. Ko je bio dovoljno hrabar da prođe pored Witchkinga, ili kupi kartu od jednog od Nazgula, mogao je da uživa u ovoj nesvakidašnjoj večeri.

Pre početka programa, posetioci su imali priliku da popiju koje pivo sa Legolasom, ili da uživaju u Lembas bread-u koje su služile prelepe elfice, kao i da izazovu na dvoboj jezive Nazgule ili zaplešu uz ritam srednjevekovnih doboša.

Na početku programa, prijavljeni učesnici su izvodili recitale po izboru iz Tolkinove poezije, a nakon toga je jedna od elfica odrecitovala englesku verziju pesme „Lutien i Beren“ koju su svojim plesom oživeli ovdašnji Beren i Lutiena. Svakako je publiku dobro zabavila vesela družina koju su činili Frodo, Witchking, Aragorn i Elrond koji su sa Eowyn i elficama zaplesali srednjevekovni „konjički ples.

Ljubitelji šaha su mogli da se pridruže Witchkingu i pobedom sebi zagarantuju neku od simpatičnih nagrada. Svi oni koji vole takmičenja, a imaju preko 18 godina, imali su pravo da učestvuju u tradicionalnom rivalstvu između vilovnjaka i patuljaka, u takmičenju u brzom ispijanju piva!

Atmosferu je dodatno poboljšao bend koji je izvodio poznate numere iz filma, uključujući i „Namarie“, pesmu koja je izvođena na kveniji.
Arwena i Aragorn su ukrstili svoje mačeve i prisutnima simulirali borbu, a posetioci su kasnije mogli da uživaju i u prezentaciji elfovskog mačevanja.

Kada se mrak dovoljno spustio da ostanu neprimetni, Nazguli su se iskrali iz mraka i krenuli u svoju potragu za Frodom, iznenadivši sve prisutne. Frodo se dobro držao, par puta je upotrebio i prsten u nameri da im pobegne, sve dok mu Arwena nije pritekla u pomoć i oterala sve Nazgule nazad u mrak.

Za sve ljubitelje Tolkinovog rada, a i epske fantastike, ovo je bilo nezaboravno iskustvo, koje su mnogi poželeli ponovo da dožive.