Tolkinfest 2013

Naša organizacija je 2013 godine odlučila da Tolkinovo delo “Hobit” bude glavna tema “Festivala Tolkinove fantazije”.

Festival je pomeren na drugu lokaciju, Udruženje je povećalo broj članova, program je bio znatno bogatiji i samim tim se Festival podigao na viši nivo, što je bio naš glavni cilj još od početka organizovanja Tolkinfesta.

Ko je bio vredan i stigao na vreme u prostorije Studentskog kulturnog centra, u Patuljačku dvoranu, dočekan je na ulazu od strane Torina i svih 12 patuljaka koji su zabavljali publiku svojim performansima.
Na našu veliku čast ovogodišnji festival otvorio je Timoti Džon Bajford svojim govorom o Tolkinovim delima i novoj knjizi “Bajka nad bajkama” našeg počasnog gosta Nenada Gajića.

10304435_497098707103102_6488191378286213406_nNakon govora posetioci su mogli da uživaju u izvođenje prelepe harfistkinje Željke Milošević čije su predivne melodije svojim pokretima pratile plesačice “Moonshadow Dance”-a.

10464304_497098693769770_2748272276475580925_n
Usledila je predstava za decu “Hobit”, a potom su se na sceni smenjivali mačevalačka udruženja “Sveti Đorđe” i “Beli orlovi” sa posebno spremljenim performansima za ovu priliku.
Kao i uvek, posetioci su mogli da uživaju u Tolkinovoj poeziji u pratnji plesača i performera.
Na sceni su svirali bendovi “Eleanor” sa dve gitare i flautom, koje smo mogli da vidimo i na promociji izdavačke kuće “Čarobna knjiga”, “Evenstar ansambl” koji je izvodio akustične verzije poznatih numera iz filmova, kao i numera sa Tolkin tematikom. Pred završetak prvog dana Festivala nastupio je “Witchking bend” koji radi obrade bendova Kamelot, Nightwish, Blind Guardian i Within Temptation.

Tokom čitavog Festivala posetioci su mogli da učestvuju u tabličnim i kartičnim igrama, za šta su mogli da osvoje nagrade, kao i da posete “Pijacu u Dolu” na kojoj su mogli da vide brojne modne detalje, ukrase i odevne predmete sa Tolkin i fantasy tematikom.

Drugi dan Festivala su otvorili “Celtic Rhythm”, plesna trupa irskog plesa, i svojim zanimljivim nastupom ulepšali čitav Festival.
Ovaj dan je bio rezervisan za takmičenja poput  Izazova u rešavanju zagonetki, Cosplay takmičenja i tradicionalnom Izazovu u brzom ispijanju piva.
Ove godine je po prvi put na Festivalu održano takmičenje za najbolji kostim – Cosplay, i bili smo iznenađeni odzivom takmičara. Pobedu su odneli Jelena Ćopić kao Curufin, Feanorov sin, Deana Đuričin kao Caranthir, drugi Feanorov sin, i Lazar Lapac kao Radagast. Pobednica Jelena Ćopić,  je osvojila ručno kovani Žalac, a ostali su dobili poklone naših sponzora “Čarobna knjiga” i “TuckVision”. Posebnu nagradu, viteški šlem koji je izradio Pumpkin workshop,  je dobio Marko Savić, za Cosplay Durina, kralja patuljaka.
Deca su se takmičila u rešavanju zagonetki, a Bilbo i Golum su im dodelili nagrade.
Nakon završetka programa i pozdrava sa organizatorima, posetioci su mogli da odgledaju film “Hunt for Gollum” čime je ovogodišnji Festival Tolkinove fantastike završen.