Aniventura 2016

Aniventura je dvodnevni festival tradicionalne i moderne japanske kulture koji se održava u Sofiji (Bugarska) jednom godišnje i okuplja ljubitelje japanske animacije – animea, manga stripova, konzola, kompjuterskih igrica, borilačkih veština, Kospleja, ali i festival koji ostavlja prostor mladima da prikažu šta znaju u domenu umetnosti, izrade kostima i modnih detalja, pozorišta, video efekata i video montaže.
U proleće 2008. godine organizatori festivala su oformili prvi registrovani klub za ljubitelje animea i mangi pod nazivom „Nakama“.
Od tada, pa do danas, Aniventura okuplja nekoliko hiljada fanova koji vrlo često dolaze iz svih delova Bugarske, a „Aniventura 2013.“ je bila posebno značajna jer je održana u Sofia Event Centru, koji se nalazi u „Paradise Mall“-u i koju je posetilo preko 4000 ljubitelja japanske kulture. Osim toga što je na Kosplej takmičenju učestvovalo više od 200 takmičara, program su upotpunili i brojni inostrani gosti.
Na „Aniventuri 2015.“ su u inostrane goste mogli da se ubroje upravo i članovi „Valinor“ tima.

Osim štanda na kojem su izlagali svoje rukotvorine, članovi “Valinora”, Bogdan Čurguz, Ljubica Dolašević, Bojana Vukotić, Ksenija Vukotić i Stormy Celeluin imali su priliku da se vide sa svojim dugogodišnjim prijateljima i saradnicia iz udruženja “Nakama”, ali i da se tokom oba dana druže sa posetiocima, i animiraju ih svojim standardno kvalitetnim kosplejevima. Pored njih, iz Srbije su gostovali i članovi udruženja “Sakurabana”, Isidora Vlasak, Vladimir Matic-Kurilev i Stefan Mitov-Radojčić.

Aniventura je najveće nacionalno Kosplej takmičenje na kojem se bira predstavnik Bugarske na predstojecem evropskom takmičenju u Londonu.
Od ove godine je podeljeno na dva dela, kosplej inspirsan video igrama je rezervisan za prvi dan, a drugog dana je glavno kosplej dešavanje kada možete birati bilo koju franšizu.
Nagradu za najboljeg kosplejera koji će predstavljati Bugarsku u Londonu odneo je Radoslav Petrov kao Saruman iz “Gospodara Prstenova”.

Ovakvi događaji doprinose ojačavanju komšijskih odnosa i širenju balkanske Kosplay/geeky scene, ali su dobre i kao promocija svega onoga što “Valinor” kao udruženje može da pruži. Članovi našeg udruženja postali su redovni gosti i učesnici ovog festivala, ali su i članovi njihovog udruženja i takmičari postali redovni gosti na “Festivalu Tolkinove fantastike”.