Aniventura 2014

Aniventura je dvodnevni festival tradicionalne i moderne japanske kulture koji se održava u Sofiji (Bugarska) jednom godišnje i okuplja ljubitelje japanske animacije – animea, manga stripova, konzola, kompjuterskih igrica, borilačkih veština, Kospleja, ali i festival koji ostavlja prostor mladima da prikažu šta znaju u domenu umetnosti, izrade kostima i modnih detalja, pozorišta, video efekata i video montaže.
U proleće 2008. godine organizatori festivala su oformili prvi registrovani klub za ljubitelje animea i mangi pod nazivom „Nakama“.
Od tada, pa do danas, Aniventura okuplja nekoliko hiljada fanova koji vrlo često dolaze iz svih delova Bugarske, a „Aniventura 2013.“ je bila posebno značajna jer je održana u Sofia Event Centru, koji se nalazi u „Paradise Mall“-u i koju je posetilo preko 4000 ljubitelja japanske kulture. Osim toga što je na Kosplej takmičenju učestvovalo više od 200 takmičara, program su upotpunili i brojni inostrani gosti.
Na „Aniventuri 2014.“ su u inostrane goste mogli da se ubroje upravo i članovi „Valinor“ tima.

Osim štanda na kojem su izlagali svoje rukotvorine, Ljubica Dolašević i Nenad Dolašević su, zajedno sa Dorinom Rab i Annom Szegi (Mađarska), učestvovali u tribini na kojoj su polemisali o izradi kostima i osvajanju Kosplej nagrada, kao i Kosplej događajima u njihovoj zemlji. Pored njih, kao predstavnici “Valinora” svojim prisustvom ulepšali su događaj i Nevena Bezbradica, Rada Jordanović i Bogdan Čurguz.
Drugi dan je bio rezervisan za Kosplej takmičenje na kojem su Nenad i Ljubica bili počasni članovi žirija, a ovu značajnu ulogu su podelili sa talentovanim Simon Zsofiom i Petrovich Grey Bertalanom iz Mađarske.
Zadatak je bio težak, trebalo je odabrati najboljeg od 200 takmičara koji će predstavljati Bugarsku na Evropskom Cosplay takmičenju na MCM London Comic Con-u. Nagradu za najboljeg kosplejera koji će predstavljati Bugarsku u Londonu odnela je Diana Kirkova, dok je nagradu za najbolji kostim izabrana je Silvia Aleksandrova. Todor Kostov, prošlogodišnji predstavnik Bugarske, izabran je najboljeg takmičara po pitanju pubike.
Ovakvi događaji doprinose ojačavanju komšijskih odnosa i širenju balkanske Kosplay/geeky scene, ali su dobre i kao promocija svega onoga što “Valinor” kao udruženje može da pruži. Nakon ove posete “Aniventuri” članovi našeg udruženja postali su redovni gosti i učesnici ovog festivala, ali su i članovi njihovog udruženja i takmičari postali redovni gosti na “Festivalu Tolkinove fantastike”.